Çfarë ndodh nëse gratë shtatzëna konsumojnë pije energjike?

267

Pijet energjike janë të njohura sepse supozohet se fuqizojnë dhe përmirësojnë përqendrimin.

Megjithatë, gratë shtatzëna dhe ato në gji këshillohen të mos i konsumojnë për shkak të pasojave të mundshme negative.

Kur jeni shtatzënë, placenta që rritet në mitër e furnizon fëmijën me ushqim dhe oksigjen përmes kordonit të kërthizës. Lëndët ushqyese që konsumoni i “transferohen” edhe foshnjës suaj, duke përfshirë përbërësit e pijeve energjike.

Disa studime të kafshëve kanë gjetur efekte negative të shkaktuara nga konsumimi i rregullt i këtij lloji të pijeve.

Minjtë femra shtatzëna konsumonin sasi të vogla pije energjike çdo ditë.

U zbulua se minjtë e porsalindur kishin stres oksidativ, lëndime të indeve dhe ndryshime në sjellje, duke përfshirë ankthin.

U arrit në përfundimin se ky duhet trajtuar si një problem serioz shëndetësor që meriton vëmendje, shkruan Verywell Family .

Studiuesit mbështesin fuqimisht abstenimin nga pijet energjike gjatë shtatzënisë.

Ata kujtojnë se çdo paketë përmban një etiketë që thotë: “Nuk rekomandohet për fëmijët, personat e ndjeshëm ndaj kafeinës, gratë shtatzëna apo nënat në gji”.

Emily Mitchell, një nutricioniste në Qendrën për Mjekësinë Fetale, tha:

“Pijet energjike nuk rekomandohen sepse përmbajnë nivele të larta të kafeinës. Administrata e Ushqimit dhe Barnave nuk i rregullon këto pije sepse bëjnë pjesë në kategorinë e suplementeve dietike. Këto suplemente nuk janë të rregulluara dhe mund të përmbajnë përbërës që nuk janë të shënuar në paketim. .”

Ato gjithashtu mund të përmbajnë taurinë, karnitinë, inositol, xhinko dhe qumësht rodhe, dhe ende nuk është përcaktuar nëse janë të sigurta për gratë shtatzëna.

Xhenseni, një tjetër përbërës që shpesh përmbahet, mund të ketë gjithashtu pasoja negative.