Sahati i Inglizit Shkoder, historia e një prej emblemave të qytetit

60

Shtepia me gure te gdhendur si dhe kulla e sahatit jane ndertuar me fonde te nje aristokrati anglez rreth cerekut te fundit te shekullit XIX. Ndertesa qe te jep pershtypjen e nje keshtjelle mesjetare, por me permasa shume te vogla, u ndertua nga Lordi Paget qe kishte ardhur ne Shkoder per te perhapur fene protestane.

Lordi Paget fillimisht vinte per te kaluar dimrin ne Shkoder,i aposionuar pas gjuetise dhe tregtise se antikuareve. Ndersa Lordi shperndante broshura te ritit protestan,nuk pati sukses. Edhe pse paguante nga 3 napolona ne muaj, per ata qe ndiqnin mesimet e tij, reaksioni ndaj tij ishte shume i madh.

Thuhet se shtepine Lordi ia dhuroi njerit prej oficereve angleze prane qeverise se Zogut, i cili ne vtin 1930, ua shiti dy tregtareve vendas per 40 mije franga. Shtepia qe ende njihet si “Sahati i Inglizit” perbehet prej 15 dhomash. Kur Lordi e kuptoj se ishte i pa fuqishem ndaj presionit te qeverise turke dhe te diplomacise se disa vendeve europiane, hoqi dor nga misioni i tij fetar,duke i zevendesuar kembanat e projektuara me nje sahat te madh,me tri fusha, e menyre qe tingunt e tij te degjoheshin sa me larg. Sahati ka punuar rregullishte per 20-vjet,por ku ra kujdestaria tingujt e sahatit fidhuan te mos degjoheshin. Gjithsesi kjo kulle ka sherbyer per dekada e dekada si kulle vrojtimi per zjarrfikesit e Shkodres.
Zani i Malsisë