Bimët medicinale që luftojnë ankthin dhe stresin.

132

Ankthi thuhet se është një nga sëmundjet e mijëvjeçarit të tretë shoqëruar me depresion. Stresa që na imponon jeta e përditshme e bën trupin të përshtatet me ritmet e shpejta dhe frenetike. Pa llogaritur që shumë prej nesh nuk pushojnë siç duhet kalojnë ditë të gjata në mes të trafikut dhe punës për të mos përmendur angazhimet e brendshmepor kjo ka të bëjë në një masë më të madhe me gratë.

Me pak fjalë, një gjendje e përgjithshme tensioni që rezulton në lodhje kronike fizike dhe mendore. Kjo çon në mënyrë të pashmangshme edhe në shumë probleme të tjera. Për fat të mirë, natyra na ndihmon, përmes disa bimëve medicinale që ndihmojnë në lehtësimin e stresit.

Një mënyrë jetese jo korrekte, të tilla si ngrënia e vakteve të shpejta dhe jo të shëndetshme, pirja e duhanit dhe alkoolit, por edhe përdorimi i tepruar i disa ilaçeve, si dhe mungesa e gjumit ushqejnë këto gjendje negative të psikikës.

Midis bimëve qetësuese me veti qetësuese që mund të marrim para gjumit dhe që do të na ndihmojnë për të fjetur mirë, gjejmë:

Balsam limoni. Një bimë antioksiduese dhe antispasmodike, e dobishme kundër stresit dhe pagjumësisë.

Valeriani. Ka veti të dobishme kundër ankthit dhe stresit.

Lule pasioni. Është bima e frutave të pasionit dhe përdoret për të lehtësuar simptomat e ankthit. Nuk përdoret vetëm për problemet gastrointestinale të shkaktuara nga ankthi.

Kamomil. Çaji klasik me veti qetësuese.

Bliri. Vepron në sistemin nervor, duke lehtësuar ankthin dhe kundërvepruar me simptomat që rezultojnë si pagjumësia, dhimbja e kokës, çrregullimet gastrointestinale, rrahjet e zemrës.

Murriz. Kjo bimë ndihmon veçanërisht zemrën dhe qarkullimin e gjakut. Por jo vetëm kaq, ajo qetëson ankthin dhe mund të ndihmojë në tretjen e ushqimit.