Gjithçka që duhet të dini për dhimbjet e kokës

181

A vuani shpesh nga dhimbja e kokës? A e ndjeni ndonjëherë që një aspirinë nuk mjafton për të qetësuar dhimbjen?

Gjeni se çfarë mund të bëni për të parandaluar dhimbjen e kokës dhe kur të kërkoni ndihmë mjekësore.

Cili është lloji juaj?

Ekspertët thonë se ka qindra lloje të ndryshme dhimbjesh koke. Por, ato ndahen në tre kategori kryesore, thotë Dr. Seymour Diamond, drejtor i Fondacionit Kombëtar të Dhimbjes së Kokës. Intensiteti i dhimbjeve të kokës, i cili mund të ketë lidhje me stresin, ka të bëjë me muskujt e shtrënguar të fytyrës dhe qafës, ndërsa dhimbjet e kokës vaskulare mund të përfshijnë migrenë. Grupi i tretë më i madh i dhimbjeve të kokës përfshijnë ato të shkaktuara nga probleme të tjera shëndetësore, të tilla si një infeksion ose tumor në tru.

Lajmet e mira dhe të këqija për migrenën

Rreth 20% e grave vuajnë nga migrena. Shkencëtarët kanë besuar prej kohësh se migrena mund të rrisë rrezikun e një personi për të zhvilluar çmenduri. Por një studim i fundit me 40,000 gra zbuloi se nuk kishte absolutisht asnjë lidhje. Sidoqoftë, një studim tjetër zbuloi se migrena me fenomene vizuale të njohura si aura, duket se rrit ndjeshëm rrezikun që një grua të pësojë një goditje në tru.

Gratë me këtë lloj migrene kishin 1.5 herë më shumë gjasa sesa gratë që nuk vuanin nga migrena, tha Dr. Steven Kitner i Qendrës Mjekësore të Veteranëve të Baltimore.

Periudha është fajtore për gjithçka!

Nga 28 milion amerikanë që vuajnë nga migrena, 70% janë gra. Kjo sepse burrat kanë hormone relativisht të qëndrueshme, ndërsa nivelet e hormoneve femërore ndryshojnë gjatë ciklit menstrual, shpjegon Z. Diamond. “Gratë kanë një predispozitë gjenetike ndaj migrenës”, shtoi ajo.

Kushtojini vëmendje dietës suaj

Sipas Diamond, dieta luan një rol të rëndësishëm në zvogëlimin e incidencës së dhimbjeve të kokës pasi zbuloi se të paktën 1/4 e pacientëve të tij ndiheshin më mirë kur zvogëloi konsumin e ushqimeve të tilla si djathë, çokollatë, alkool dhe ftohje. Ju gjithashtu nuk duhet të anashkaloni mëngjesin ose drekën dhe është përgjithësisht mirë të keni një plan diete të qëndrueshëm me vakte të shpeshta dhe të vogla.

Ndryshimet e motit shkaktojnë dhimbje koke

Temperaturat e larta dhe presioni i ulët barometrik në atmosferë gjithashtu mund të rrisin ndjeshëm rrezikun e dhimbjeve të kokës, sipas hulumtimit të kryer nga Shkolla Mjekësore e Harvardit dhe Qendra Mjekësore Beth Israel në Shtetet e Bashkuara. Studiuesit arritën në përfundimin se sa më i mprehtë të jetë ndryshimi i motit, aq më shumë ka të ngjarë të ndodhë një dhimbje koke.

Gjumi dhe ankthi

Fakti që mungesa e gjumit shkakton dhimbjen e kokës nuk është për t’u habitur, por orët e tepërta të gjumit gjithashtu mund të shkaktojnë dhimbje koke. Shumë njerëz mësohen me faktin se u mungon gjumi gjatë ditëve të javës për të shtuar orët e tyre në fundjavë, duke rezultuar në shumë orë gjumë dhe vuajnë nga migrena. Mundohuni të ndiqni një orar të organizuar të gjumit që nuk do të ndryshojë ndjeshëm edhe në fundjavë.
Stresi dhemb, gjithashtu, thotë Dr. Diamond. Ju do të keni vërejtur që keni një dhimbje koke kur ka shumë punë në zyrë ose kur afrohen datat për projektet që duhet të paraqisni. Ndiqni teknikat e relaksimit.

Kur të kërkoni ndihmë

Nëse qetësuesit e thjeshtë nuk ju lehtësojnë, një vizitë te mjeku është e domosdoshme. Kërkoni ndihmën e një specialisti kur Për shkak të dhimbjeve të kokës ju jeni të detyruar të ndërprisni punën tuaj ose jetën shoqërore. Ato ndodhin çdo ditë. Lidhet me aktivitetin fizik ose seksual. Shoqërohet me mpirje ose dobësi (si në duart tuaja), shikim të dyfishtë ose ndonjë simptomë tjetër neurologjike.