Grip, e ftohur apo Covid? Si ta bëjmë tani dallimin.

205

Me dimrin që po afron vendet po hyjnë në sezonin tradicional të të ftohtit dhe gripit me komplikime shtesë këtë vit pasi simptomat e të dyja sëmundjeve mund të jenë të ngjashme me ato që përjetohen nga njerëzit e prekur nga koronavirusi dhe mund të rrezikojnë ta shpërndajnë atë.

Në Britaninë e Madhe shërbimi kombëtar shëndetësor NHS ka prezantuar një guidë për të ndihmuar njerëzit të bëjnë dallimin mes tre sëmundjeve. Ekspertët e shëndetësisë thonë se shpresojnë që ajo të qartësojë njerëzit nëse duhet të sillen njësoj si në vitet e mëparshme apo të vetëizolohen dhe të kërkojnë një test koronavirusi.

Simptoma më e zakonshme e koronavirusit, është temperatura 37.8 një kollë e thatë e vazhdueshme dhe humbje e ndjesisë së shijes apo nuhatjes.

Pacientët mund të ndjejnë ndonjëherë lodhje dhimbje fyt të thatë dhimbje koke dhe vështirësi në frymëmarrje. Diarrea dhe hundët që rrjedhin janë të rralla.

Tek e ftohura, simptoma më e zakontë është teshtima dhimbjet hundët që kullojnë dhe fyti i irrituar. Mund të ketë edhe kollë, ndonjëherë këputje dhe është e rrallë të kesh temperaturë dhe dhimbje koke. E ftohura nuk shkakton diarre.

Ndërsa gripi konsiston kryesisht në temperaturë këputje kollë dhe dhimbje përfshirë atë të kokës. Pacientët mund të kenë hundë që rrjedhin ose të zëna dhe fyt të irrituar. Diarrea ndeshet ndonjëherë tek fëmijët. Nuk ka teshtima apo vështirësi frymëmarrje me gripin.