Njerëzit që nuk i lajnë këmbët në dush bëjnë një gabim të madh.

58

Larja e këmbëve jo vetëm që ndihmon në heqjen e aromës, por gjithashtu përmirëson qarkullimin e gjakut. Larja e rregullt dhe siç duhet e këmbëve ndihmon në heqjen e papastërtive në zhdukjen e qelizave të vdekura të lëkurës, si dhe të djersës që grumbullohet gjatë ditës. Shpëlarja e tyre thjesht me ujë nuk do të bëjë asgjë, pasi shumica e këtyre gjërave do të qëndrojnë atje.

Rezulton se mund të ketë një lidhje midis lëkurës së fortë të këmbëve tona dhe problemeve me gjunjët, ijet dhe shpinën. Ndërsa lëkura e panevojshme e vdekur nuk hiqet nga këmbët ajo mblidhet dhe bëhet më e trashë. Kjo mund të çojë në ndryshime në ecje dhe më vonë mund të ndikojë tek nyjet, këmbët, kockat e shpinës dhe muskujt. Si rezultat, mund të ndjeni siklet gjatë lëvizjes.

Ekzistojnë disa arsye përse thonjtë mund të rriten nën lëkurë, si përdorimi i  këpucëve të ngushta ose thonj të prera keq. Por këmbët e djersitura dhe të pista mund të nxisin gjithashtu këtë proces të pakëndshëm. Kur gishtat e këmbëve janë vazhdimisht të djersitur, lëkura në skaje bëhet e butë, gjë që e bën më të lehtë që thonjtë të rriten nën lëkurë.

Teksa lani dhe pastroni këmbët, mos harroni t’i masazhoni, sepse kjo nxit qarkullimin e gjakut. Qarkullimi i dobët i gjakut shkakton mungesë të oksigjenit dhe kufizon muskujt të rriten dhe të zhvillohen