Konsumimi i tepërti orizit shkakton këto sëmundje.

82

Shkencëtarët kanë zbuluar se ngrënia e sasive të mëdha të orizit rrit mundësinë për sëmundjet e zemrës për shkak të arsenikut që ndodhet natyrshëm tek të korrat.

Orizi është një nga elementët e dietave në të gjithë botën dhe mbështetet te miliona njerëz në vendet në zhvillim për të siguruar kalori dhe lëndë ushqyese të vlefshme.

Në nivel global, është vlerësuar se arseniku në oriz është fajtor për mbi 50000 humbje jete të parakohshme në vit të cilat mund të jenë shmangshme.

Arseniku ndodh natyrshëm në tokë dhe është rritur në vendet që kanë përdorur herbicide ose kimikate për qëllime ujitje.

Orizi rritet në kushte të përmbytura dhe kjo tërheq arsenikun nga toka dhe në ujë përpara thithjes eventuale nga bimët.

Orizi është veçanërisht i prekshëm sepse arseniku imiton kimikate të tjera që bima thith përmes sistemit të saj rrënjor duke lejuar që toksina të anashkalojë mbrojtjet e bimës.