250 familje ‘thahen për ujë’, banorët ngrihen në protestë.

54

Vetëm 2 km larg larg qytetit të Korçës prej më shumë se 30 vitesh banorët e fshatit Barç vuajnë mungesën e ujit të pijshëm.

Edhe pse kanë shumë vite që ankohen për këtë problem banorët e fshatit nuk kanë gjetur zgjidhje nga autoritet dhe për këtë arsye janë ngritur në protestë.

Fshatarët e fshatit Barç, bashkërisht rreth 100 firmëtarë kanë drejtuar një peticion në institucionin e Bashkisë Korçë. Problematika e rrugës është për të gjithë fshatin. Fshati ka rreth 250 familje që shkon në rreth 2000-2200 banorë në total. Rruga siç e thamë, kanalizimet qoftë të ujërave, qoftë të shirave që prishin rrugën në qoftë se bie shi i rrëmbyer, janë të gjitha të pa kanalizuara, janë të gjitha të pasistemuara”, deklaroi njëri nga banorët.

Janë rreth 2000 banorë që vuajnë  mungesën e ujit të pijshëm, mungesën e rrjetit të kanalizimeve, infrastrukturen e dobët, ndërsa familjet që jetojnë në këtë zonë thonë se here pas here ka dhe shkëputje të energjisë elektrike.

Po të vejmë tani në çdo shtëpi e të hapim rubinetin nuk ka ujë. Kanalizime nuk ka, ujë nuk ka, asnjë gjë s’ka. Ndriçim paguajmë, gjelbërim paguajmë, plehrat i paguajmë, asnjë shërbim nga bashkia nuk na vjen“, thotë një tjetër banor.

Ky fshat për 30 vite me rradhë nuk ka njohur investime, ndërsa banoret shprehen se mungesa e tyre është arsyeja kryesore që ata gjenden sot në te tilla kushte. Edhe pse me burime të shumta ujore në këtë fshat uji mungon si pasojë e ujësjellësit të amortizuar.

Unë e paguaj ujin, më vjen uji 12 mijë në muaj dhe ujë nuk kam asnjë orë. Problemi kryesor i banorëve të fshatit Barç është uji i pijshëm. Vetëm një orë në ditë kemi ujë të pijshëm. Tani të zgjidhen këto probleme, nuk po kërkojmë as punësim, asgjë tjetër, vetëm ndriçim, ujërat e zeza, ujin e pijshëm“, tha njëri nga banorët.

Banoret thonë se nuk do të heqin dorë nga protesta deri në plotësimin e kërkesave të tyre pasi deri më sot kanë qenë taksapagues të rregullt  Në protestë morën pjesë një numër i ulët banorësh për shkak të situatës së krijuar nga Covid, por mjaftueshëm për të përcjellë problemet e 250 familjeve të fshatit Barç.