Agjencia Kombëtare e Barnave tërheq nga tregu Ranitidinën: Mjekët të mos e rekomandojnë.

160

Drejtoresha e Agjencisë Kombëtare të Barnave dhe Pajisjeve Mjekësore Narvina Sinani ka dalë sot në një deklaratë për shtyp ku ka njoftuar se janë marrë masa për një parandalim të mundshëm, duke tërhequr nga tregu të gjitha prodhimet e barnave me princip aktiv Ranitidinë për përdorim.

Ajo tha se të gjitha institucionet shëndetësore nuk duhet të përdorin këtë medikament gjatë trajtimeve si dhe mjekëve që të mos e përshkruajnë në recetë.

Në vijim të komunikimeve në lidhje me barin me lëndë aktive Ranitidinë pas lajmërimeve për këshillim të zëvendësimit të këtij bari me alternativave të tjera, Agjencia Kombëtare e Barnave dhe Pajisjeve Mjekësore ka marrë masa shtesë për një parandalim të mundshëm, duke tërhequr nga tregu të gjitha prodhimet e barnave me princip aktiv Ranitidinë për përdorim.

Përveç fazës këshilluese për përdorimin e barnave alternativë, Agjencia u kërkon të gjitha institucioneve shëndetësore (spitale publikë, spitale privatë dhe qendra shëndetësore) të mos e përdorin këtë medikament gjatë trajtimeve, si dhe mjekëve të mos e përshkruajnë në recetë.

Një pjesë e distributorëve farmaceutikë të cilët kanë importuar barin me lëndë aktive Ranitidinë kanë filluar tërheqjen vullnetare të tij nga tregu, ku mes tyre është edhe bari Zantac me MAH-Glaxo Ëellcome UK, ndërkohë që pjesës tjetër i kërkohet marrja e masave të menjëhershme për tërheqja e tij nga tregu farmaceutik
Me anë të Urdhrit të Mjekut dhe Urdhrit të Farmacistit, por edhe njoftimeve të bëra në rrugë elektronike, profesionistëve të shëndetit u është kërkuar të pezullojnë dhënien e këtyre barnave, deri në një njoftim të dytë zyrtar nga institucionet ndërkombëtare të barnave.

Në të njëjtën kohë, Agjencia ka nisur kontrollet e menjëhershme tek subjektet farmaceutike si dhe farmacitë e rrjetit të hapur për zbatimin e këtij njoftimi. Në rast të konstatimit të tregtimit të këtij bari, ndaj subjekteve do të merren masa sipas ligjeve në RSH, u shpreh Narvina Sinani. Në ilaçet me lëndë aktive Ranitidinë, janë gjetur elementë kancerogjenë.