Keni lindur me operacion?! Hapat që duhet të dini

160

Gati 1 në 3 gra e lindin fëmijën e tyre nëpërmjet një prerje çezariane, kështu që është bërë gjithnjë e më e rëndësishme të njihet mënyra se si mund të marrim veten pas kësaj procedure. Ka shumë gjëra që një nënë e re mund të bëjë për të ndihmuar procesin e shërimit menjëherë pasi të ketë kaluar një seksion C.

Antibiotikët që i janë dhënë nënës gjatë operacionit mund të ndikojnë në bakteret e shëndetshme në zorrë. Për shkak të kësaj, një nënë që ka lindur në këtë mënyrë duhet t’i kërkojë mjekut të saj për probiotikët, ose bakteret e gjalla, për të ndihmuar në rivendosjen e florës së shëndetshme të zorrëve. Kjo mund të ndihmojë në përmirësimin e imunitetit dhe madje edhe në parandalimin e diarresë. Ushqimi i fermentuar mund të ketë gjithashtu përfitime të ngjashme.

Sapo doktori t’ju lejojë të filloni të ushtroni, bëni shëtitje të shkurtra për rreth 30 minuta. Ecja mund të lirojë gazrat, të rrisë qarkullimin, të zvogëlojë rrezikun për mpiksjen e gjakut, të përmirësojë funksionet e zorrëve dhe të ndihmojë trupin të rimëkëmbet.

Ushqimi është i rëndësishëm për nënat e reja. Kufizoni ushqime inflamatore si mishi i kuq, bukë e bardhë dhe ushqime të skuqura. Provoni ushqime që janë anti-inflamatore si manaferrat, kale, brokoli, arra dhe fara. Ushqimet me aminoacidet, si pule dhe salmon, gjithashtu mund të ndihmojnë në riparimin e indeve.

Është normale që një nënë të ketë dhembje edhe për 2 javë pas një operacioni. Mjekët ndoshta do të përshkruajnë ilaçe anti-inflamatore, si ibuprofen, të cilat mund të duhet të merren deri në 4 herë në ditë për 2 javë. Pyetni mjekun tuaj për ilaçe, veçanërisht për të përcaktuar se çfarë është mjaft e fortë për të trajtuar dhimbjen specifike.

Sigurisht, nuk është e lehtë të gjesh kohë për gjumë kur ke një të porsalindur në shtëpi. Idealja do të ishte që një nënë e re të flejë kur fëmija fle dhe të marrë ndihmë nga të dashurit për të patur. Ndërsa ngarkesa e punës që vjen me kujdesin ndaj një fëmije të re mund të jetë e madhe, pjesa tjetër është shumë e rëndësishme për shëndetin tuaj